عنوان الإطروحه
العبء الاقتصادي الناتج عن المفقود والمهدور من الغذاء في الأردن
تاريخ مناقشة الاطروحه
2021-04-17
اسم الطالب
قاسم محمد عناد الخوالده
المشرف
تركي مجحم فنخير الفواز
المشرف المشارك
اعضاء لجنة المناقشة
علي مصطفى عبدالله القضاه
بسام الديسات
الكلية
كلية الاعمال
القسم
الاقتصاد والتعاون الدولي
الملخص بالعربية
هدفت هذه الدراسة إلى الوقوف على كميات المفقود والمهدور من السلع الغذائية المختلفة وتقدير الكلفة المالية المترتبة عليها . وتم الوقوف على الخسائر المالية الناتجة من السلع الغذائية حسب كل مجموعة من مجموعات السلع الغذائية. وقد تم استخدام اسلوب تقدير الكميات المهدورة والمفقودة استنادا الى الأسلوب التحليلي الموصي به من قبل المنظمة الدولية للزراعة والغذاء (الفاو). وقد تم استخدام الجداول التقاطعية والأشكال البيانية عند معالجة البيانات والنتائج. وبينت النتائج أن كمية المفقود والمهدور من السلع الغذائية بلغ (2714956) طنا، في حين بلغت القيمة المالية للخسائر الناجمة عن المفقود والمهدور (2232520) دينار أردني خلال كافة مراحل الإمدادات الغذائية أو ما نسبته 7.3 % من الناتج المحلي الاجمالي في عام 2018. وشكلت الخسائر (المفقود والمهدور) من مجموعة الخضروات الكمية الأكبر من مجموع كمية المفقود والمهدور من السلع الغذائية، حيث بلغت كميتها (1056428) طنا او ما نسبته 38.9 % تلاها مجموعة الحبوب بكمية بلغت (1051341) طنا أو ما نسبته 38.7 %. واحتلت مجموعة الفواكه المرتبة الثالثة بكمية بلغت (247554) طنا او ما نسبته 9.1 %. وتوصي الدراسة بمراجعة وتصحيح الاساليب المتبعة خلال كل مرحلة من مراحل الإمدادات الغذائية.
الملخص بالانجليزي
This study aimed to identify the lost and wasted quantities of various food commodities and to estimate the financial cost resulting from the lost and wasted ones. The financial losses as a result of lost and wasted food commodities according to each group of food commodities are covered. The method of estimating the wasted and lost quantities was used based on the analytical method recommended by the International Food and Agriculture Organization (FAO). Cross tabulations and graphs have been used when analysing data and results. This study aimed to identify the lost and wasted quantities of various food commodities and to estimate the financial cost resulting from the lost and wasted ones. The financial losses as a result of lost and wasted food commodities according to each group of food commodities are covered. The method of estimating the wasted and lost quantities was used based on the analytical method recommended by the International Food and Agriculture Organization (FAO). Intersecting tables and graphs have been used when processing data and results. The results showed that the amount of lost and wasted food commodities amounted to 2,714,956 tons, while the financial value of losses resulting from lost and wasted reached 2,232.52 million Jordanian dinars during all stages of the food supply, or 7.3 % of the gross domestic product in 2018. The losses (lost and wasted) of the vegetables group constitutes, the largest quantity of the total amount of lost and wasted food commodities, with a quantity of 1,056,428 tons, or 38.9%, followed by the group of grains with an amount of 1,051,341 tons, or 38.7%. The fruits group ranked third with a quantity of 247,554 tons, or 9.1%. The study recommends reviewing and correcting the methods used during each stage of the food supply
رقم ISN
7391
للحصول على الرسالة كملف يرجى تزويد المكتبة برقم ISN